Nieuwsbrief 3

Oktober 2008 » Seizoen 2007 – 2008

Stichting Darsilami

Stichting Darsilami, opgericht in 2005, is een ondersteuningsproject voor Darsilami en omgeving.

Darsilami

Darsilami

Het bestuur van Stichting Darsilami bestaat uit: Jan Dinkelaar (voorzitter), Claartje Dirksmeier (secretaris), Greet Oosterveld (penningmeester) en Annie Haanstra (bestuurslid).

De stichting wil hulp bieden bij:

  • onderwijs en scholing
  • stimuleren lokale bedrijfjes
  • gezondheid, medische zorg
  • directe noodhulp
  • culturele activiteiten
Rijst in de schalen scheppen

Rijst in de schalen scheppen

Initiatiefnemers zijn Willemien Oosterveld en Tabo Bojang. Willemien leeft een groot deel van het jaar in Darsilami en is direct betrokken bij de hier genoemde activiteiten in het dorp. Tabo heeft een belangrijk aandeel in de ontwikkeling van het dorp. Zijn grootvader heeft het dorp gesticht. Tabo is betrokken bij de ondersteuning van tal van ecologische en sociale projecten. De bedoeling is om kleinschalige projecten te ondersteunen waarbij de steun direct ten goede komt aan de plaatselijke bevolking.

De stichting werkt zonder winstoogmerk. Stichting Darsilami gaat op een verantwoorde en efficiënte manier om met de giften die zij ontvangt.

Contact

Kinderen in zanderige straten

Kinderen in zanderige straten

Met kleine bedragen kan veel gedaan worden, dat blijkt uit de afgelopen jaren. Soms zijn grotere bedragen nodig (voor nieuwe gebouwen, veel meubilair, et cetera). Allereerst wordt bekeken of het bouwen van een school of gezondheidscentrum niet door het dorp of het land zelf bekostigd kan worden, maar heel vaak is dat niet het geval. Dan zoeken we naar hulp van elders. Natuurlijk staan we open voor elk nieuw idee of aanwijzing hoe daaraan te komen. Uw reacties zijn van harte welkom.

Ondersteuningsprojecten

Het derde jaar al weer van Stichting Darsilami. Langzamerhand raakt de stichting aardig bekend in Darsilami en omstreken, misschien niet van naam, maar wel van doen en laten. Velen weten de weg naar Tabo te vinden; vooral in de regentijd met vele tegenslagen en kleine rampen is de nood het hoogst.

Etenswaren verkopen in Darsilami

Etenswaren verkopen in Darsilami

Ook dit jaar hebben we een bijdrage geleverd om grote en kleine plannen tot uitvoer te brengen, o.a. in de vorm van het geven van microkrediet.

De noodhulp is noodzakelijk, maar we blijven er van overtuigd dat het van belang is dat de bevolking zich allereerst zoveel mogelijk zelf kan redden.

Gezondheid en medische zorg

Water

Het watersysteem in Darsilami (ong. 50 zonnepanelen met een pomp die het water van 70 meter diep in een grote tank pompt) functioneerde goed dit afgelopen jaar. In november echter knapte een leiding, net naast de hoofdweg, maar met hulp van de stichting kon deze snel gerepareerd worden en bleef de schade beperkt.

Een man met huidziekte

Een man met huidziekte

Medicijnen en zorg

Aan het dorp Touba en Macouda, beiden net over de grens in Senegal, werden medicijnen geleverd tegen met name malaria. Macouda kreeg ook andere medicijnen en verbandmiddelen.

Een man met een opgezette voet

Een man met een opgezette voet

‘Dimbalma voor Gambia’ uit België bracht opnieuw een flink bedrag mee, toen ze omstreeks kerst 2007 kwamen. Hun giften lopen via onze stichting.

Ook de termieten in het gezondheidscentrum en in de kraamkliniek van Macouda werden bestreden met hulp van ‘Dimbalma voor Gambia’

Verschillende gezondheidsproblemen van individuele mensen konden opgelost of verzacht worden.

Enkele voorbeelden:

  • een oude man uit Macouda met een opgezwollen voet hebben we een paar keer naar het gezondheidscentrum in Darsilami gebracht. Dit centrum had dit jaar weinig medicijnen, daarom moesten we de juiste medicijnen in Brikama kopen (op 9 km afstand). Na behandeling ging de ontsteking over en kon de man weer goed lopen.
  • De vroedvrouw met haar eigen kind

    De vroedvrouw met haar eigen kind

    een kind van anderhalf jaar dat soda had gegeten brachten we in snelle vaart naar het ziekenhuis in Brikama en we zorgden voor medicijnen. Het kind is genezen.

  • voor een man uit Darsilami die al lang last had van een huidziekte hebben we het transport naar een herbalist vergoed (medicijnen van de reguliere gezondheidscentra hielpen niet). Ook kochten we glycerine voor hem om zijn gesprongen, geschilferde huid wat zachter te maken, zodat hij minder jeuk heeft. Nederlandse verpleegkundigen die bij ons op bezoek waren hebben ook advies gegeven.
  • voor een zieke moeder van een pasgeboren baby hebben we de kosten voor medicijnen en transport naar het ziekenhuis vergoed.
  • een oude vrouw die haar arm uit de kom had brachten we naar een traditionele bottendokter. Omdat de vrouw er al lang last van had, was ze blij dat ze geholpen werd en van de pijn af was.
  • we brachten een zieke vrouw naar het gezondheidscentrum in Darsilami, haalden medicijnen voor haar en lieten een (hurk)toilet bij haar vervallen huis graven.

Voorkoming van malaria

De Upper Basic School (middle school) van Darsilami kreeg een donatie voor een anti-malaria programma. Veel muskietennetten werden vóór en ín de regentijd uitgedeeld, o.a. in Darsilami.

Invullen van formulieren voor het Lilianefonds

Invullen van formulieren voor het Lilianefonds

Gehandicapte kinderen en volwassenen

Met een groep kinderen en een aantal volwas-senen hebben we de Eye clinic in Serekunda en een Eye clinic en Rehabilitation Centre in Banjul bezocht.

Werkende vrouwen

Werkende vrouwen

De gezondheidswerker van Macouda maakte ons erop attent dat veel kinderen oogproblemen hebben, enkelen zien slecht of nauwelijks, een groter aantal heeft pijnlijke rode ogen en moeite met goed zien. Ook volwassenen met oogproblemen reisden mee, evenals een jongetje van twee jaar uit Darsilami dat 10 maanden eerder in hete as had gelopen en zijn voetjes en billen verbrandde. Er gebeuren nogal eens ongelukken met vuur en hete as. Een vrouw uit Manduar, 5 km van Darsilami, ging eveneens mee; zij is als kind verkeerd geïnjecteerd, waardoor haar beenzenuw is geraakt. Als gevolg daarvan loopt ze mank door een verschil in beenlengte. De eerste keer reizen we mee om de weg te wijzen en het proces in gang te zetten. Daarna gaan de betrokkenen zelf en krijgen de kosten van vervoer, eten en mogelijke medicijnen van ons mee, omdat niemand dit geld zelf kan voorschieten. Zonder de hulp van de stichting zouden ze nooit zo’n reis ondernemen naar een vreemde dokter in een verre plaats.

Een klein meisje dat bijna blind is

Een klein meisje dat bijna blind is

Alle oogproblemen zijn nog niet opgelost, maar het gaat al beter. Twee kleine kinderen met ernstiger gezichtverlies gaan misschien naar de blindenschool. Voor de ouders een hele stap, want er moet een volwassene (w.s. de moeder) mee om de kinderen van anderhalf en vier te begeleiden. Met de kleine Doudou (met de verbrande voetjes) en zijn moeder bezochten we de kinderarts in Banjul. Opereren was niet mogelijk, wel het aanmeten van speciaal schoeisel bij het Rehabilitation centre. Ook de vrouw uit Manduar (waarvan de beenlengte verschilt) krijgt speciale schoenen.

Afwassen op straat

Afwassen op straat

De meeste kinderen hebben we inmiddels aangemeld bij het Lilianefonds (voor hulp aan gehandicapte kinderen over de hele wereld). Dit houdt in dat wij met hulp van de ouders uitgebreid formulieren moeten invullen en foto’s maken van de kinderen in hun eigen omgeving.

Baby Lamin

Het gaat goed met baby Lamin (zijn moeder raakte na zijn geboorte in een psychose, hij wordt groot gebracht door zijn grootmoeder). In november kreeg zij voor hem de laatste poedermelk en ook couscous om pap van te maken. Af en toe gaan we bij hem en zijn grootmoeder en familie kijken.

Onderwijs en scholing

Klappen, dansen en zingen

Klappen, dansen en zingen

Een tiental kinderen wordt via de stichting door individuele mensen gesponsord. Ze gaan naar de basisschool, middle school of volgen middelbaar technisch onderwijs in Banjul en Serekunda. Het is niet alleen het schoolgeld dat nodig is, maar ook een schooluniform, schoenen (alleen om mee naar school te gaan), een schooltas, schriften, boeken, excursies, deelname aan een sportdag, examengeld, speciale leermiddelen, transport naar de stad waar de opleiding wordt gegeven, kortom, alle kosten die extra zijn.

De weg die de vrachtwagen moest rijden

De weg die de vrachtwagen moest rijden

Ouders die dit jaar door omstandigheden (meestal door ziekte of het wegvallen van inkomen) het schoolgeld niet konden betalen werden eenmalig geholpen, omdat kinderen voor wie het schoolgeld niet is betaald zonder pardon van school worden gestuurd tot het achterstallige geld is betaald. Voor diverse kinderen op de basisschool in Darsilami werd een schoolexcursie betaald.

De maker in zijn eigen bank

De maker in zijn eigen bank

Een meisje uit Macouda gaat naar een middelbare school in Ziguinchor, de hoofdstad van de Casamance in het zuiden van Senegal, waar ze bij mensen in huis woont. Voor ze ‘s morgens naar school gaat moet ze vegen en afwassen zoals veel meisjes in Afrika. De afstand van huis naar school is vrij groot, daarom heeft ze een fiets gekregen zodat ze nu op tijd op school kan zijn.

De maker van de schoolbanken

De maker van de schoolbanken

In Tabokoto werd het dak van de lemen kleuterschool (met golfplaten) afgebouwd en in Busura de toiletten van de basisschool. Dit gebeurde vlak voor de regentijd omdat leem onherroepelijk in elkaar zakt bij regen.

In maart 2008 leverden wij 18 schoolbanken bij de basisschool van Macouda en Dombondir en de grote kinderen hielpen met uitladen. De banken zijn een gift van de Hervormde Diakonie van Diever en Wapserveen.

Alle banken werden eerst op het schoolplein geplaatst en een hele klas werd erbij gehaald om de banken uit te proberen en om foto’s te maken. Het hoofd van de school hield een toespraak om ons te vertellen hoe blij de school ermee is.

Allemaal helpen

Allemaal helpen

Midden op het schoolplein de banken testen

Midden op het schoolplein de banken testen

Er zijn twee nieuwe lokalen in aanbouw voor de school, bekostigd door de Senegalese overheid, maar de bouw schiet niet zo hard op. Daarna moeten er nog twee lokalen bij komen. We zijn samen met de school bezig een begroting te maken die we dit jaar hopen in te leveren bij een stichting die dergelijke projecten kan bekostigen. Dan zouden alle lokalen van palmblad vervangen zijn door ‘echte’ gebouwen.

Voor de bouw van een kleuterschool in Bajiran (zie vorige nieuwsbrief) zijn mensen uit Zuidwolde bezig geld in te zamelen via de Stichting Baobab Nursery School.

Stimuleren lokale bedrijfjes

Vorig jaar gaven we leningen aan individuele mensen om een bedrijfje of business op te zetten. Ook dit jaar zijn er leningen gegeven. Enkele voorbeelden:

Net buiten Darsilami, prachtige palmrhons

Net buiten Darsilami, prachtige palmrhons

  • een visser uit Darsilami kreeg een lening voor vismateriaal (visnet, touw, koord, drijfballen, lood) om dichtbij Darsilami in het riviertje te kunnen vissen.
  • een vrouw uit Samboukunda wilde opnieuw haar tye dye business opzetten (tye dye is een manier van stof vouwen en afbinden met touwtjes om vervolgens de stof in verschillende verfbaden te leggen).
  • een man uit Darsilami die een baan heeft bij de CCF (Christian Children Fund) dreigde zijn baan te verliezen. Alleen door een ‘community development foundation’ cursus te gaan volgen heeft hij kans opnieuw werk te krijgen binnen deze organisatie.
  • een jonge man uit Brikama kreeg een bijdrage en een lening voor een computercursus. Hij was altijd een goede leerling op de middelbare school en slaagde erin om zelf 1000 dalasis te sparen (ongeveer 30 euro). Het lijkt niet veel, maar in Gambia is dit voor mensen een flink bedrag. Hij had nog 1500 Dalasis nodig, waarvan hij 500 Dalasis als gift kreeg en 1000 Dalasis als lening.
  • enkele vrouwen kregen leningen om groente in het binnenland van Gambia te verkopen.

Nieuw dit jaar zijn de leningen aan groepen zoals aan:

  • een vrouwenkafo ( kafo: vrouwen die samen iets ondernemen) in Nyofelleh en in Kassakunda voor een groente-tuin en fruitboomkwekerij.
  • een groep in Kabekel voor een kippen-fokkerij
  • jonge boeren in Pirang om pinda-plantjes te kunnen kopen en planten vóór het nieuwe regenseizoen begint. Tijdens de regentijd groeien de pinda’s en daarna worden ze geoogst.
Genieten van water en zand

Genieten van water en zand

We zijn ook bezig geweest een goed systeem te vinden om het geleende geld op tijd terug te krijgen. Meestal is het voor de mensen eenvoudiger het geleende bedrag beetje bij beetje terug te geven, want sparen is moeilijk.

Culturele activiteiten

Zoals in het vorige verslag al gemeld is er in maart 2007 een “plant a tree now!” dag gehouden in Darsilami en daarna in diverse andere dorpen. Met veel muziek en theater lieten de scouts zien hoe belangrijk het is om bomen aan te planten en groen en bos te beschermen i.p.v. om te hakken en plat te branden. Van mei t/m augustus werden de volgende dorpen door de scouts bezocht met hulp van Stichting Darsilami: Dimbaya, Bajiran, Busura, Penyem, Manduar, Samboukunda, Marakissa, allen in de buurt van Darsilami. Meer dan 70 mensen uit Darsilami, met name kinderen, genoten van een hele dag aan zee, bij Kartong.

Je moeder als stoel

Je moeder als stoel

De Gambiaanse Onafhankelijkheidsdag werd door 70 kleuterscholen uit de omgeving in Darsilami gevierd met een groot festijn op het voetbalveld. De onafhankelijkheidsdag werd letterlijk ‘in het klein’, met kleuters, nagespeeld en ‘s middags waren er sportevenementen voor de kinderen De stichting heeft voor deze dag een bijdrage gegeven.

De parade van 70 kleuterscholen

De parade van 70 kleuterscholen

De 'president' houdt zijn toespraak

De 'president' houdt zijn toespraak

Omlijst door muziek

Omlijst door muziek

Directe noodhulp

Ieder jaar in de regentijd komt de noodhulp min of meer op hetzelfde neer: veel golfplaten om daken te herstellen, reparatie van huizen, medische noodgevallen of eten (in de vorm van een zak rijst) als er niets meer te eten valt. Ook nu een paar voorbeelden:

Samen eten

Samen eten

  • een oude zieke vrouw in de buurt van Darsilami kreeg medische hulp, een zak rijst en geld om vis en olie te kopen.
  • een man uit Sifoe heeft als enige de zorg voor 26 mensen op zijn compound (erf). Zijn vader is oud en ook nog ziek geworden. De extra kosten werden de man teveel. De stichting draagt bij in het levens-onderhoud van de familie (een zak rijst)en in de ziekenhuiskosten voor de vader
  • de naaimachine van een kleermaker in Darsilami werd gerepareerd.
  • een gehandicapte man uit Darsilami en zijn familie (vrouw en 5 kinderen) kregen hulp bij de vervanging van een rieten dak en ontvingen ook rijst, vis en olie.
  • het huis van een familie in Sambou-kunda is afgebrand en alle etens-voorraden en kleren gingen verloren. Ze kregen geld om de ergste nood te lenigen.
  • het oude huis van een grote familie, waarvan de man geen werk heeft, zakte in elkaar. Het nieuwe lemen huis dreigde niet op tijd af te komen voor de regentijd. We gaven twee pakken golfplaten en palen om het dak af te maken.
Feest

Feest

Creatieve opbrengsten voor Stichting Darsilami

  • op haar werk in een ziekenhuis geven de collega’s elkaar met verjaardagen geen cadeautjes meer, maar geld voor een goed doel. Dit jaar was dat Darsilami. De bedoeling is dat het geld wordt besteed aan medische behandeling van kinderen.
  • bij een 30-jarig huwelijksfeest werd een bijdrage voor Stichting Darsilami gevraagd.
  • een kinderclub van een kerk hield een statiegeldactie en verkocht koek en cake. De opbrengst is voor de stichting.

Bericht van het bestuur

In samenwerking met de diaconie van de Hervormde kerk in Diever en Wapserveen gaf Willemien Oosterveld op 2 oktober 2007 een presentatie over de activiteiten van de stichting.

Het bestuur heeft tijdens het “Open Huis” van de Hervormde kerk in Diever met een voorlichtingstand in de kerk gestaan. De beide presentaties werden goed ontvangen en de stichting ontving donaties.